Het Spijt Me

Geplaatst op

Noanna komt met Nederlandstalige single ‘Het spijt me’
 

EDE – Op 18 juni verschijnt de nieuwe ballad Het spijt me van Noanna. Na de primeur tijdens haar releaseconcert november vorig jaar, komt de ukelele- en popartieste nu met een studioversie van haar eerste Nederlandstalige single. Deze productie die in samenwerking met Henk Pool tot stand kwam begint rustig en enigszins geladen. Piano, bas, percussie, synthesizer en ukulele wisselen zich af en maken het tot een heerlijke popsong. Een sterk refrein volgt. De goede opbouw mondt uit in een climax waar Noanna met uit volle borst zingt: “Geef je zelf een kans, laat jezelf weer horen”. Met deze nieuwe ukelele track – te beluisteren op onder andere Spotify – brengt Noanna een krachtige song die tegelijkertijd een gevoelige snaar kan raken.
 

“Vaak zeggen we deze drie woorden tegen anderen,” vertelt de zangeres over de songtitel, “maar in de context van dit liedje betreft het onszelf. Dit nummer neemt je mee in een verhaal waarin je jezelf wellicht herkent. Je past je aan, je voelt je verantwoordelijk voor alles en iedereen. Je luistert naar anderen, maar niet naar jezelf. Sterker nog: je herkent je eigen innerlijke stem niet eens meer. Maar dan besluit je op een dag dat het vanaf nu aan anders gaat. Je stopt met jezelf weg te cijferen.”


Verandering

Die verandering komt als we er bewust voor kiezen, aldus Noanna over de onderliggende boodschap van haar nieuwe track. Ze spreekt uit eigen ervaring: “Ik ontdekte dat ik mijzelf steeds weer overrulede, omdat ik andere mensen wilde pleasen, maar ook uit angst voor afwijzing, omdat ik bang was voor reacties van anderen. Op het moment dat ik dat inzag, leerde naar mijzelf te luisteren en op een gezonde manier mijn grenzen te bewaken, straalde dat kleine meisje in mij weer. Het zeggen van ‘het spijt me’ tegen dat onbevangen en vrije meisje, was de eerste stap van een innerlijke verandering die volgde.


Vrolijker mens

De zangeres hoopt dat er van het uitbrengen van dit lied een positief signaal uitgaat. “De krachtige en intense feel van het liedje eindigt in de bridge met een lach en een traan van hoop: Geef jezelf een kans, laat jezelf weer horen, vind de grootste schat, die je was verloren. Zoek het, voorbij de dag en de nacht, luister, naar de stem van je hart.”

Ook moedigt Noanna iedere vrouw aan dit lied naar zichzelf toe te zingen: “Het is tijd dat we bewust voor onszelf kiezen en ons hart gaan volgen. Dat kan zo egoïstisch klinken maar dat is het niet. Iedere keer als je weer de grenzen van wat je eigenlijk het liefst wilt overschrijdt, mag je beseffen dat je gewoon ‘sorry’ mag zeggen tegen jezelf omdat het je verantwoordelijkheid is goed voor jezelf te zorgen. Ik geloof dat het zelfs je opdracht, je bestemming is om van jezelf te leren houden. Omdat je dan veel beter tot je recht komt en het leven een stuk leuker wordt. Je wordt er gelukkiger van, je wordt een vrolijker mens en dat is wat de wereld nodig heeft.”


Over Noanna

In de wieg traint ze haar stembanden met onophoudelijk brullen. Op zesjarige leeftijd heeft ze voor het eerst een gitaar in handen en geeft ze haar eerste optreden. Ze treedt in diverse koortjes en bandjes op. Voor Noanna (37) is zingen als ademen. Noanna’s muziek is een combinatie van ‘eigenwijze pop’ met folk en Molukse invloeden, geïnspireerd door onder andere Miss Montreal en Nelly Furtado. Zij vindt het belangrijk op haar beurt vrouwen te inspireren. Haar missiestatement is: ‘What would the world look like if every woman would love herself?’ Lees meer over Noanna op www.noanna.nl.