Hulp nodig

Help uw redacteur Jan Smit aan een fulltime baan

De slogan “Nieuws … dat maak je niet, dat ontstaat ‘gewoon’ op een bepaald moment van de dag” komt uit mijn gedachten koker. Nieuws laat zich immers niet gezeggen wanneer het gebeuren moet. Er gebeurt ergens iets op een dag en dan wordt dat nieuws. Met de nieuwe service die ik, via deze vernieuwde website van Christenen in Nederland, ga aanbieden wil ik graag het meest relevante nieuws bij de lezers brengen. Nieuws en vooral ook nieuws van het christelijke erf heeft mij altijd al aangetrokken en bezig gehouden.

Al in de jaren 70 begon ik met een maandblad, De Weg, om het nieuws van en over de Jezuskinderen opwekking beweging te verspreiden. Begin 80er jaren kwam ik terecht op de redactie van een regionale krant en begon ik artikelen te typen voor de destijds wekelijks verschijnende Hogelandster.

In de jaren 90 was ik actief met een eigen uitgeverij en drukkerij en verzorgde ik de layout van de tijdschriften Gouden Schoven (later Oogsttijd Magazine) en Parakleet. Twee uitgaven van de Broederschap van Pinkstergemeenten (later VPE). Daarnaast verzorgde ik drukwerk en publiciteit van diverse christelijke organisaties, waaronder de bediening die tot stand is gekomen door het werk van David Wilkerson.

De Teen Challenge bediening

Sinds 1997 zet ik mij, samen met mijn vrouw Janny, in als vrijwilligers voor de bediening van Teen Challenge. Eerst door de verzorging van het drukwerk en de kwartaal nieuwsbrief. Later mochten wij samen nog behulpzaam zijn bij het opvangwerk van deze bediening. Zowel in Nederland als in diverse andere Europese landen hebben wij tot steun mogen zijn voor mensen binnen deze internationale bediening.

Wij hebben daarvoor onze vrije tijd en onze vakantie tijd veelal gebruikt om naar verschillende landen te reizen en een helpende hand te bieden. Het meeste hebben wij ons ingezet voor het Europese hoofdkantoor dat in de buurt van de hoofdstad Lissabon in Portugal gevestigd is.

In onze thuis situatie heb ik mij destijds vooral ingezet om websites en projecten via sociale media te ontwerpen en te onderhouden. Een van de bekendste projecten daarvan is de christelijke nieuws website Alpha Online die ik tussen 2004 en 2014 dagelijks onderhouden heb. Dit werk heb ik onder de paraplu van het Europese hoofdkantoor van Teen Challenge mogen verrichten.

Christenen in Nederland community

Sinds april 2009 is daar destijds ook de Hyves en later Facebook Christenen in Nederland community bijgekomen. Deze community is als Facebookgroep intussen uitgegroeid naar een online gemeenschap van meer dan 5.700 mensen. We groeien wel niet zo snel meer als voorheen, maar wekelijks komen er toch steeds weer nieuwe leden bij. We zijn we op weg naar de 6.000 mensen die daar alle dagen diverse bemoedigingen van andere christenen mogen lezen en voorzien worden van allerlei wetenswaardigheden vanaf het christelijke erf.

Geen tuinman

Op mijn profiel foto zie je deze foto van mij. Dat zou je te denken kunnen geven dat ik graag tuinier. Dat is inderdaad wel leuk werk, maar niet datgene waar mijn hart echt naar uit gaat.

Wat je hier op de foto ziet is 80 kleine boompjes (nectarine vruchten), die ik zelf heb opgekweekt met uit Portugal meegenomen pitten. Het was een boeiende reis om de pitten te doen ontkiemen en te planten in de grond en op te zien groeien. Ze zijn nu inmiddels een kleine 15-25 cm hoog.

Het was een leuke en leerzame ervaring om dit te doen. Maar ik ben toch liever met mensen bezig 😉

Nu het jaar 2020 voor ons ligt, hebben Janny en ik de sterke wens om ons werk voor de Teen Challenge bediening te mogen uitbreiden en voort te zetten. Daarvoor zouden wij graag – in de nabije toekomst – naar het hoofdkantoor in Portugal willen ‘verhuizen’ om daar ook Janny meer in de gelegenheid te stellen weer meer actief betrokken te zijn bij de diverse evangelisatie- en opvangprojecten. Zelf heb ik dan de mogelijkheid om mijn online werkzaamheden vanuit het hoofdkantoor voort te zetten en uit te breiden.

Dit is ons echter momenteel (nog) niet mogelijk en daarom zijn wij op zoek naar vrienden die ons bij de nieuwe plannen wil ondersteunen. Wij zijn namelijk financieel niet onafhankelijk en hebben een fulltime inkomen nodig om ons hart te kunnen volgen.

Vandaar dat wij ons tot onze online vrienden richten met het verzoek om ons in deze nieuwe fase te willen helpen. Dat kan door een eenmalige gift over te maken of door een maandelijks gift aan de bediening die al ruim 21 jaar onze harten heeft gestolen.


Steun ons s.v.p.
met een
maandelijkse gift!

Stichting Europe Teen Challenge
IBAN: NL28INGB0009555083
Graag onder vermelding: “Werk2020”


Mocht je nog iets meer over of van ons willen weten, neem dan via chat op Facebook contact met mij op. Wil je ons steunen, maak dan gebruik van het bovenstaande IBAN rekeningnummer en vergeet niet “Werk2020” te vermelden.

Elk bedrag is van harte welkom, vele kleintjes maken immers 1 grote droom voor ons wezenlijk.

Ga jij ons ondersteunen?
Dan alvast heel veel dank voor jouw bijdrage!

Jan & Janny Smit
Ede Gld.